Rädda Råstasjön!

Alla inlägg under maj 2014

Av Rädda Råstasjön - 22 maj 2014 18:32

 
 
 Från vår senaste demonstration i mars 2014, i Solna Centrum. Videofilm: Tomsolna
 
 
 
 
Till:
Stadsbyggnadsförvaltningen
Solna stad
Ärendebeteckning SBN/2011:1425
 
 
 
Remissvar från Nätverket Rädda Råstasjön på nya detaljplanen
 
Bilaga: 16 177 underskrifter på namninsamling
 
 
Sammanfattning:
- Nätverket Rädda Råstasjön avslår den föreslagna bebyggelsen och vi motsätter oss bestämt den nya föreslagna detaljplanen.
 
- Strandskyddet måste upprätthållas. Huskvarteren i den nya detaljplanen överträder massivt strandskyddslinjen. All pågående bebyggelse i området måste omedelbart avbrytas.
 
- Det nya förslaget skadar djur- och växtliv i området, och hotar den viktiga befintliga skrattmåskolonin.
 
- Förslaget tar ifrån Solnaborna en viktig del av rekreationsområdet som används av barn, gamla och tiotusentals motionärer. Detta strider även mot Solna stads Miljöprogram.
 
- Världsnaturfonden /WWF har gett utnämningen “Svensk pärla” till Råstasjön, och dessutom utnämnt den till mest skyddsvärda naturplats i Stockholms län. Den aktuella delen av Råstasjön bör därför med självklarhet inte bebyggas utan ingå i ett naturreservat som bör upprättas runt hela sjön. Återplantering bör ske av redan ianspråktagen mark så att denna integreras i naturreservatet.
 
- I detaljplaneförslaget föreslås att anlägga naturlekpark i direkt anknytning till den delen av sjön. På flera andra ställen föreslås utomhusgym och bollplaner. Vi avvisar detta. Sådant hotar i själva verket allvarligt fågel-och övrigt djurliv.
 
 
 
Inledning
 
Råstasjön är en av Sveriges allra artrikaste fågelsjöar i tätbebyggt område. Den är idag hotad. Solna stad vill bygga 600-700 bostäder precis intill sjön, vilket skulle förstöra sjöns fantastiskt höga naturvärden. Här finns förslaget beskrivet: https://www.solna.se/del-av-arenastaden
 
Man vill nu alltså bygga flera fyra till elva våningar höga hus inom strandskyddat område. Flera eller kanske alla hus kommer ligga på en gammal soptipp där det finns metangas i marken. Läcker metangasen ut, är den ett hot mot både människor och djur.
 
Ett bygge skulle också ha stora effekter utmed sjön inklusive dess sumpskogsområde. Till exempel skulle vattenrallarna som kan ses på en meters håll vid Råstasjön - vilket är unikt för landet - kanske försvinna. Och den hotade mindre hackspetten och brunanden likaså.
 
Solna stad har räknat fel när man bedömt strandskyddet, vilket förenklar ytterligare exploatering - därför måste strandskyddet räknas om, så att bl.a vattendragen, in-och utflödena, också räknas med. Respekt för strandskyddet samt naturreservat, som vissa politiker lovat, räcker dessutom inte: all bebyggelse och alla ingrepp i hela området måste stoppas.
 
Råstasjöns naturvärden sträcker sig till det aktuella området
Inventeringar har visat att i naturområdet kring sjön finns minst 330 växtarter. Över 180 fågelarter har iakttagits och noterats.
I Råstasjöns vass häckar 13 arter varav två rödlistade: brunand och silltrut. Nära det föreslagna bygget finns en av få skrattmåskolonier i Stockholms län. Där finns cirka 300 häckande skrattmåspar. I skrattmåskolonin häckar många fågelarter som drar nytta av kolonins skydd, exempelvis skäggdopping, rörhöna och brunand. Strax intill finns svanarna med sina ungar, gåsungar och silltrutens ungar, som är rödlistade.
 
Skrattmåskolonin riskerar att bli en "sanitär olägenhet" om bostäder byggs i närheten och riskerar därför att förstöras. Den måste istället räddas, inte minst då kolonin skyddar andra sjölevande arter som den hotade brunanden. De försök i landet som gjorts att flytta på skrattmåskolonier har varit misslyckade. Det enda sättet att rädda den viktiga skrattmåskolonin är att inte bygga i dess närhet.
 
Råstasjön är dessutom en rik fladdermuslokal där sju fladdermusarter lever. Dessa, och växter och andra djur - lever och rör sig ännu i den björkskog som föreslås ska tas bort och bebyggas i det nya detaljplaneförslaget.
 
Råstasjöns rekreationsvärden förstörs av byggande
Råstasjön är är ett av Solna kommuns viktigaste och mest lättillgängliga rekreationsområden. Det beräknas utnyttjas av minst 30 000 människor. Området nyttjas alltså även av Sundbybergs- och Spångabor samt många andra.
 
Naturskyddsföreningen, ornitologföreningar, Fältbiologerna med flera har påpekat att tillgängligheten, i samband med bebyggelse i området, inte kan utvecklas utan att naturvärden går förlorade, i detta fina område som är känsligt för påverkan.
 
Solna Hembygdsförening och Hyresgästföreningen i Solna motsätter sig också bebyggelse kring Råstasjön.
 
Det går helt enkelt inte att bygga mer kring Råstasjön. Vare sig ”i kanten” av skogsområdet vid sjön eller på andra platser. Området är för litet.
 
Miljökonsekvensbeskrivningen pekar på att “husens privata zon" tränger ner mot strandlinjen och minskar den fysiska miljön.” En självklar sanning, särskilt gäller det den aktuella östra sidan av sjön, där det i det nya detaljplaneförslaget föreslås huskroppar som är 11 våningar höga. Med  garage och teknisk påbyggnad skulle dessa hus närma sig 30 meters höjd. Omgivande hus avses vara några våningar lägre.
 
Arenan och 22-våningshöghusen som just byggs ligger nära och förstör redan nu mycket av naturupplevelsen. Ytterligare bebyggelse kommer att ha en dålig effekt rent fysiskt också vartefter avrinning från bilar och byggnader tilltar. Än värre skulle det bli med vattnet om ett hela bostadskvarter med 600-700 lägenheter byggdes.
 
Vi ifrågasätter också om Solna stad kan garantera att inga träd eller annan växtlighet längs Råsta strandväg tas ner för att få fri sikt till sjön.
 
Att den visuella zonen ytterligare minskas runt sjön ser vi mycket negativt på. Det kan vara svårt att värdera visuella zoner men alla Solnabor som har sjön som rekreationsområde kan idag känna den stora skillnaden mellan hur upplevelsen var att gå runt sjön tidigare jämfört med efter byggandet av Arenan och övrig bebyggelse, när man går från sydöstra hörnet mot det nordvästra. 
 
Återplantering bör ske istället för mer bebyggande
I både den förra och den nya detaljplanen talas om att bebygga ”redan ianspråktagen mark” och sådan finns också inritad på kartorna i förslaget. Men samtliga de aktuella områden som inringats som sådan mark utgör i själva verket viktiga spridningskorridorer för växter och djur. Sådana korridorer är nödvändiga för att upprätthålla artrikedomen i övriga delar av naturområdet. Naturvärdena går helt förlorade om några fler hus alls byggs här.
Skälen som anförs för att upphäva strandskyddet är därför inte giltiga.
 
Naturläkande åtgärder kan istället göras på flera ställen. En ridå av blandskog med asp och annat som liknar den befintliga kunde planteras mellan Råstasjöns sydöstra del och Arenan. Detta kunde ersätta den beskogning som man nu redan tagit bort eller gjort åverkan på här, enligt vår bedömning utan lagligt tillstånd,dessutom.
 
Råstasjön och framtiden
Naturområdet kring Råstasjön fyller en mycket viktig funktion då Solna med omgivningar är tättbebyggt och har ett högt exploateringstryck. Solnas befolkning har på kort tid ökat från 50 000 till 70 000 invånare. Detta tryck kommer inte att minska, utan istället öka.
 
Råstasjön måste ses i ett framtidsperspektiv av tilltagande urbanisering. Området kommer att bli ännu mer viktigt, ju mer det byggs i övriga områden. Unika, stadsnära rekreationsområden som detta kommer att ses som extra värdefulla.
 
Även ur ett internationellt perspektiv är den föreslagna nya detaljplanen en styggelse. Inte skulle man komma på tanken att bygga bostadskvarter i Central Park i New York, eller Hyde Park i London?
 
I den tidigare detaljplanen föreslogs en totalförstörelse av hela Råstasjöns naturområde med 1 800 lägenheter. I övrigt vill vi hänvisa till vårt remissvar av den 28 januari 2013 på den planen.
 
Nätverket Rädda Råstasjön
enligt uppdrag,
Henrik Persson,
Solna 30/3, 2014
 
 
Bilaga:
16 177 underskrifter av personer som motsätter sig varje byggande och överträdelse av strandskyddslinjen vid Råstasjön:

Av Rädda Råstasjön - 22 maj 2014 18:02

 
ALLIANSEN DREV IGENOM EN NY BYGGPLAN 
SOM SKADAR RÅSTASJÖN
 
 Film från debattmöte i Solna Stadshus om Råstasjön i april. VIdeofilmad av: Ola Persson
 
 
Bernard Huber i Miljöpartiet rapporterade under kvällen 21 maj att Alliansen på ett möte samma dag röstat igenom den katastrofala detaljplanen för 600-700 bostäder vid Råstajsön i Stadsbyggnadsnämnden.
 
Den innebär bl a 11-våningshus i sex kvarter precis intill vattenkanten, ett jättelikt parkeringshus med mera. Man ansåg att de 550 yttranden som inkommit under granskningen "inte tillfört något".
 
Över 18 000 namn, främst från invånare i Solna och Sundbyberg, som säger nej brydde man sig uppenbarligen inte heller om. Att Världsnaturfonden utset området till länets mest skyddsvärda,
det struntar man uppenbarligen också i.      
 
Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade mot förslaget.
 
Nästa steg för Alliansen är att få igenom den förstörande byggplanen på ett kommunfullmäktigemöte. Varje sådant beslut kommer att överklagas av oss ända till högsta instans.
 
Utanför Solna Stadshus stod 10-15 medlemmar i Nätverket Rädda Råstasjön med flygblad och banderoll, ett bra resultat med tanke på det korta varslet. ABC-Nytt var där och intervjuade politiker om markaffären i nordvästra delen av området, samt tog fotografier.
 
Henrik Persson,
kontaktperson,
Nätverket Rädda Råstasjön       

Av Rädda Råstasjön - 22 maj 2014 17:46

Pressmeddelande:

 
NÄTVERKET RÄDDA RÅSTASJÖN
ÅTALSANMÄLER SOLNA KOMMUN
FÖR BROTT MOT STRANDSKYDDET
 

Nätverket Rädda Råstasjön anmäler ytterligare misstänkta brott mot strandskyddet vid Råstasjön i Solna. Nätverket har nu åtalsanmält Råsta strandväg, en damm samt tre inhägnade områden.
 
Solna kommun har anlagt en temporär väg, Råsta strandsväg, utan att pröva om strandskyddsdispens kan ges. Vägen går delvis genom strandskyddat område.
 
Inom strandskyddat område finns också en damm som anlagts under senare år och under förra året har tre områden hägnats in genom att plank och stängsel satts upp. De här åtgärderna hindrar allmänheten från att röra sig där man förut har kunnat vistas eller passera. Åtgärderna innebär också att området som levnadsmiljö för djur- och växter har minskat.
 
Strandskyddet måste hållas intakt
De sex kvarter med som högst 11 våningar höga hus, se bifogad bildfil, som Stadsbyggnadsnämndens majoritet nyligen antagit en plan för, utgör ju idag ett ytterligare stort hot mot området. De är föreslagna att ligga 65 m från strandkanten och överträder alltså också de strandskyddslinjen. Vilket även en instans som Länsstyrelsen nu har ifrågasatt skälen till.
 
Strandskyddet runt Råstasjön behöver hållas intakt eftersom vi vill att de många djur- och växtarterna ska fortsätta finnas där, till glädje för kommande generationer och för alla som tycker om att ha tillgång till lättillgänglig tätortsnära natur.
 
Nätverket Rädda Råstasjön
 
 
Kontaktperson: Henrik Persson, tel 073-667 64 39
Namninsamlingen för att rädda Råstasjön: http://tinyurl.com/Rastasjon.
 
Nätverket Rädda Råstasjön anordnade onsdag 2 april 2014 kl 18.30 en offentlig debatt i Solna Stadshus, dit alla kommunpolitiker och medborgare var inbjudna. Här är hela filmen från denna.
Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Nätverket Rädda Råstasjön är en folkrörelse som samlar privatpersoner och föreningar som vill stoppa planerna på fortsatt bebyggelse utmed Råstasjöns norra och östra sida.

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Remissvar


Ovido - Quiz & Flashcards