Rädda Råstasjön!

Direktlänk till inlägg 30 juni 2013

Stoppa alla byggen vid Råstasjön

Av Rädda Råstasjön - 30 juni 2013 13:08

Till dig som skrivit på vår namninsamling, och alla övriga:



Nätverket Rädda Råstasjön kräver -



GÖR HELA OMRÅDET



TILL ETT UNIKT



NATURRESERVAT! 
 


Nätverket Rädda Råstasjön kräver att hela området runt Råstasjön i Solna görs till ett naturreservat. Bevarad biologisk mångfald är omöjlig att kombinera även med en begränsad bebyggelse, konstaterar vi i vårt nya förslag.


Över 11 000 personer har nu skrivit på  Nätverket Rädda Råstasjöns namninsamling med krav på stopp för all vidare bebyggelse kring Råstasjön i Solna. De elvatusen namnen har överlämnats till kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (m) - som emellertid inte gav några som helst utfästelser eller löften om stopp för byggen.


Råstasjön och dess natur är därför fortsatt hotad av planer som saknar stöd hos allmänheten både i Solna/Sundbyberg och längre bort. Vi fortsätter därför också

vårt arbete, inklusive namninsamlingen.


Redan närheten till Arenastaden har medfört att Råstasjöområdet vid flera tillfällen olagligt naggats i kanten. Fem stora höghus byggs nu precis framför Arenan intill sjön. I vintras anlades grunden för en bussvändplats 45 m från sjön. Det visade sig att stadsbyggnadskontoret i Solna saknade lagtillstånd (!) för ingreppet och allt fick tas bort. Marken är dock oåterkalleligt skadad. Det sker hela tiden mindre ingrepp, asfalteringar med mera som saknar laglig grund.


I samband med Arenakonserter och -matcher har tältningar och bilparkerande redan skadat grönområdet runt sjön. Efter vår kritik av detta har en del nya skyltar satts upp av kommunen. Men mycket mer krävs. Det är heller inte fritt fram för Solna kommun att låta bebygga så kallad "redan ianspråktagen mark", det har Länsstyrelsen påpekat. Sådana områden och felanlagda vägar med mera runt sjön måste istället återplanteras. Inte förstöras mer av byggen, asfalteringar eller olagligt anlagda gångvägar av typen "Nisses stig" och "Sophies slinga".


Bifogat med detta meddelande finns i pdf vårt motförslag till alla byggplanerna - ett riktigt naturreservat för Råstasjön producerat i samarbete med experter. Det finns också på: http://raddarastasjon.orgfree.com/pdf/naturreservat.pdf


En slättsjö - unikt stadsnära

Att denna dokumenterat stora folkopinion vuxit fram på kort tid har sina orsaker: 

Råstasjön är ännu en allmänning, tillgänglig kostnadsfritt för alla. Området har en plats i Solnabornas och många andras hjärtan. Den är dessutom något i Sverige så unikt som en slättsjö med betydande biologisk mångfald - belägen nära tätbebyggt område. Över 160 fågelarter och över 330 växtarter är registrerade i eller i närheten av sjön. Rödlistade arter har registrerats. Det finns även groddjur, fladdermöss och en stor mängd insekter. Alla  fladdermöss i Sverige är fridlysta. Deras boträd får inte skadas. 


Omgivningen är rik på variation och består av blandskog, sumpskog - ovanlig i Stockholms län - och strandvegetation med mycket vass där sjöfåglar häckar. Sjön lockar fågelskådare från hela landet för att se till exempel fågeln vattenrall, vilket är närmast omöjligt någon annanstans i Sverige! Sjön har alltså mycket höga naturvärden. Den har dessutom stort rekreationsvärde för tiotusentals boende i både Solna, Sundbyberg och intilliggande kommuner. Ifall området inte bebyggs. 


Oöverträdd strandskyddslinje räcker inte

Tyvärr hotas detta lilla stycke vild natur alltså av Solna Stads byggplaner. Den i december framlagda detaljplanen förutsatte att man avverkar hela den unika skogen för att uppföra 60 bostadshus. En skrämmande plan som fick både Solnabor och överordnade myndigheter att reagera.


Länsstyrelsen har i ett yttrande senare påpekat att strandskyddslinjen inte får överträdas och hundratals remissvar från organisationer som Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg, Fältbiologerna Stockholm-Uppland-Gotland, Järvafältets Ornitologiska Klubb (JOK) och Stockholms Ornitologiska Förening (StOF) och från enskilda, har avvisat hela den detaljplanen:

http://www.solna.se/sv/om-solna/politik-demokrati/arenden-beslut/sok-i-diariet/?type=document&LEXid=FCFE-AFFE-00BC-CDC6-614E-A108


Troligen kommer därför ett modererat detaljplaneförslag att presenteras av kommunen under den närmaste tiden. Om den innehåller husbyggen eller andra ingrepp kommer vi att avvisa och överklaga även den planen.


Unikt naturreservatsförslag sprids nu

Nätverket Rädda Råstasjöns förslag till naturreservat är det enda av de som nu finns som säkrar den gröna kilkopplingen till Ursvik/Järvafältet, skyddar all sumpskog samt sjöns till- och frånflöden. Förslaget sändes i dagarna till samtliga 61 ledamöter i Solnas kommunfullmäktige och kommer att sändas tjänstemän i Solna kommun:

http://raddarastasjon.orgfree.com/pdf/naturreservat.pdf


Starka ekonomiska intressen finns för att t ex sumpskogen vid sjön skall huggas ner. Men Nätverket Rädda Råstasjön avvisar alla påståenden om att av kommunala företrädare tidigare påskrivna kontrakt med byggbolag och andra intressenter skulle stå över miljölagstiftningen. Varje ny bebyggelse i området - även utanför strandlinjen - är omöjlig utan att naturvärden runt Råstasjön förstörs på ett avgörande sätt. Sådant strider mot flera av våra miljölagar. Och vi vill inte ha fler olagligheter i Solna.


Råstasjön med sitt naturområde är en helhet som behöver skyddas NU, innan det blir för sent. Och vi behöver DIN  hjälp i detta arbete. Alla krafter behövs nu. Kom på våra möten, delta i våra arbetsgrupper. Har du förslag och idéer om hur vi ska kunna stoppa all vidare bebyggelse av den unika naturen runt sjön - kontakta oss!   


Nätverket Rädda Råstasjön



Kontaktperson: Henrik Persson, tel 073-667 64 39


Facebooksida: https://www.facebook.com/RaddaRastasjon

Hemsida: http://raddarastasjon.orgfree.com/

Blogg: http://radda-rastasjon.bloggplatsen.se/


Naturreservatsförslaget, hemsideslänk: http://raddarastasjon.orgfree.com/pdf/naturreservat.pdf

Namninsamlingen för att rädda Råstasjön:http://tinyurl.com/Rastasjon.




Mer information om Råstasjöns natur


och byggplanen:
 


Nätverket Rädda Råstasjön är en folkrörelse som samlar privatpersoner och föreningar som vill stoppa planerna på fortsatt bebyggelse utmed Råstasjöns norra och östra sida.


Politikerna i Solna stad har lagt fram ett förslag på byggplan vid Råstasjön. De mer än 60 hus som föreslagits - varav flera inom strandskyddet - vore fullständigt katastrofala för områdets höga natur- och rekreationsvärden.

Flera politiker har nu backat och vill värna strandskyddet. Men det räcker inte alls. All bebyggelse inom området måste stoppas. Annars försvinner, enligt både forskare inom zoologi och andra sakkunniga, på sikt stora delar av Råstasjöns höga värden.


Vi i Nätverket Rädda Råstasjön kräver följande:

. Solna kommuns planförslag - se nedan - ska avvisas i sin helhet.
. Ingen ny bebyggelse utmed Råstasjöns norra och östra sida.
. Hela skogsområdet ska bevaras intakt.
. Upprätthåll strandskyddet.
. Gör Råstasjön med omgivningar till naturreservat.
. Natur- och rekreationsvärden ska prioriteras.
. Rödlistade arter måste bevaras.
. Bostadsbebyggelse bör ske på annan plats.
. Värna barn och ungas rätt till naturområden i sin närmiljö.
. Återställ i möjligaste mån den gröna kilen Järvafältet-Lötsjön-Råstasjön-Nationalstadsparken.


Nätverket Rädda Råstasjön stöds av Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg, Fältbiologerna Stockholm-Uppland-Gotland, Järvafältets Ornitologiska Klubb (JOK) och Stockholms Ornitologiska Förening (StOF).

För information, kontakta Henrik Persson, e-post: henrik.r.persson@hotmail.com

Tel: 073-667 64 39
Kommunens planförslag:
http://www.solna.se/del-av-arenastaden.

Här dokumenteras händelser och livet kring Råstasjön på YouTube,

i en videofilm av Ola Persson:
http://www.youtube.com/watch?v=reG4hQwqmCw


Skriv gärna under namninsamlingen för att rädda Råstasjön: http://tinyurl.com/Rastasjon.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rädda Råstasjön - 22 maj 2014 18:32

     Från vår senaste demonstration i mars 2014, i Solna Centrum. Videofilm: Tomsolna         Till: Stadsbyggnadsförvaltningen Solna stad Ärendebeteckning SBN/2011:1425       Remissvar från Nätverket Rädda Råstasjön på nya detaljplanen ...

Av Rädda Råstasjön - 22 maj 2014 18:02

  ALLIANSEN DREV IGENOM EN NY BYGGPLAN  SOM SKADAR RÅSTASJÖN    Film från debattmöte i Solna Stadshus om Råstasjön i april. VIdeofilmad av: Ola Persson     Bernard Huber i Miljöpartiet rapporterade under kvällen 21 maj att Alliansen på ett m...

Av Rädda Råstasjön - 22 maj 2014 17:46

Pressmeddelande:   NÄTVERKET RÄDDA RÅSTASJÖN ÅTALSANMÄLER SOLNA KOMMUN FÖR BROTT MOT STRANDSKYDDET   Nätverket Rädda Råstasjön anmäler ytterligare misstänkta brott mot strandskyddet vid Råstasjön i So...

Av Rädda Råstasjön - 13 juni 2013 18:02

Nätverket Rädda Råstasjön kräver att hela området runt Råstasjön i Solna görs till ett naturreservat. Bevarad biologisk mångfald är omöjlig att kombinera även med en begränsad  bebyggelse, konstaterar nätverket i sitt nya förslag. ...

Av Rädda Råstasjön - 2 maj 2013 00:37

  Vi åtalsanmäler nu Solna kommun för några ingrepp kring Råstasjönsjön. Det största av dessa ingrepp är en bred gångväg som är döpt till "Nisses stig". Denna nya gångvägsdel har anlagts - utan korrekt tillstånd. Ändå finns den där nu, se bil...

Presentation


Nätverket Rädda Råstasjön är en folkrörelse som samlar privatpersoner och föreningar som vill stoppa planerna på fortsatt bebyggelse utmed Råstasjöns norra och östra sida.

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Remissvar


Ovido - Quiz & Flashcards