Rädda Råstasjön!

Direktlänk till inlägg 28 april 2013

Nätverket Rädda Råstasjöns remissvar med namninsamlingen som bilaga.

Av Rädda Råstasjön - 28 april 2013 16:37

Just nu behandlas över 450 remissvar som kommit in på kommunplanen där det föreslogs att 60 hus skulle byggas vid Råstasjön - vilket skulle vara förödande för naturen där. De flesta remisssvaren avvisar detta förslag, det har kommunföreträdare sagt på ett möte.


Här är Nätverket Rädda Råstasjöns eget remissvar. Som bilaga till det fanns nära 6 000 namn från vår namninsamling. Det var i februari. Nu är namninsamlingen mot varje bygge vid Råstasjön uppe i över 9 000 namn:


http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=7312




Remissvar ärendenummer: SBN/2011:1425.
Date: Mon, 25 Feb 2013 22:32:17 +0100



Till:

Stadsbyggnadsförvaltningen

Solna stad

171 86 Solna

 

 

 

 

Avvisande och synpunkter från Nätverket Rädda Råstasjön  när det gäller detaljplan för del av Arenastaden ärendenummer SBN/2011:1425

 

 

2013-02-25

 

Sammanfattning:

Råstasjöområdet utgör det sista större lättillgängligagrönområdet i centrala Solna. Det ingår i en grön kil från Järvafältet mot Nationalstadsparken. Det handlar om ett mycket värdefullt naturområde, som innehåller flera naturtyper som ligger inom strandskyddet men till stora delar även utanför det.

Råstasjön med omgivningar är en slättsjö, ett komplext ekosystem som utgör en helhet. Bebyggs någon del av området kommer denna ekologiska helhet att rubbas och så småningom falla samman. Det är därför mycket viktigt att områdena utanför strandskyddslinjen inte heller de bebyggs.

Hela området med dess sambandskorridorer och vattendrag måste bevaras intakt och naturskyddas så att varje form av bebyggelse vare sig utanför eller innan för strandskyddat område blir omöjlig nu och i framtiden.

 

Den typ av sjö Råstasjön utgör är som fågelsjö unik i Sverige nära så pass tätbebyggda trakter.

Vi motsätter oss helt att de kvarvarande naturområdena vid Råstasjön förstörs genom byggnation. Området har stora natur- och friluftsvärden som idag utnyttjas av 10 000- tals Solnabor, Sundbybergsbor och många andra.Råstasjön är en unik sjö för folkhälsobefrämjande rekreation och idrotts- och friluftsliv och en regionalt viktig fågelsjö. Inom folkbildningen om naturen och miljön spelar området en viktig roll, inte minst för barn och unga.

Vi motsätter oss helt att området görs till en stadsmiljö. Alltså: ingen bebyggelse alls.

Naturområdet kring Råstasjön måste bevaras helt intakt, med dess fågel- och övriga djurliv samt alla dess olika naturtyper; våtmarker, sumpskog med mera.Vid sambandskorridoren mot Ursvik/Järvafältet bör nyplantering ske.

Vi avvisar bestämt att det förslag till detaljplan som lagts fram genomförs.

 

Bilaga:

5820 namnunderskrifter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inledning:

 

Råstasjön i våra hjärtan

Råstasjön är Solnas enda sjö. Området runt den utgör på sätt och vis Solnas hjärta. Råstasjön med dess naturomgivningar är helig mark för generationer av Solnabor både förr och idag. Råstasjön är Solnas gröna pärla.

Det är helt oacceptabelt för en majoritet av Solnaborna att bygga här, det handlar ju bland annat om Råsta Park, ett välkänt och alltid uppskattat naturområde som så länge någon kan minnas varit tillgängligtför alla.

Råstasjöområdet utgör en allmänning som besöks av tiotusentals människor, barn, ungdomar och gamla. Attexploatera grönområden med Råstasjöns unika naturvärden är därför också både ekonomiskt, ekologiskt och socialt ohållbart. Grönområden med så passande förutsättningar för rekreation och naturupplevelser även för barnvagnar och permobil året runt finns detinte många, det är unikt.

Råstasjön erbjuder dessutom träning ute i naturen med en kombination av styrka, spänst och kondition året runt, i skogsmiljö. Sådana områden är starkt eftertraktade, men klart begränsade i Stockholmsområdet.Löptävlingar som ”Två sjöar runt” och idrotts- och motionsträning äger rum här. Dessa möjligheter skulle till större delen förstöras i nuvarande form om byggnationer genomfördes här. Idrotts- och friluftslivet berövas om detaljplaneförslaget genomförs i stort sett sina möjligheter i detta område.

I den framlagda Miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) berörs flera av dessa faktorer inte alls – vare sig Råstasjöns betydelseför befolkningen historiskt eller som folkhälsoförbättrare. Det står i MKB:n däremot att:

Vissa rekreativa och upplevelsevärden kommer att försvinna och/eller förändras med föreslagen bebyggelse, det gäller i synnerhet värden som naturkontakt och ro.

 

Stress och högt blodtryck är riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkter och slaganfall, som i sin tur kan leda till livslång funktionsnedsättning, invaliditet och död.

Om ett förslag genomförs som berövar tiotusentals människor möjligheten till naturkontakt och ro av god kvalitet i deras närområde kan konsekvenserna sannolikt räknas i åtskilliga fall av ökad sjuklighet och död.

Detta resonemang gäller ej enbart hjärt- och kärlsjukdomar, utan kan överföras till en rad olika sjukdomstillstånd, till exempel psykisk ohälsa som depressioner med mera.

 

Att bygga vid Råstasjön vore som att börja bygga i Hagaparken. Råstasjöområdet är också delvis ett område som varit skyddat och bevarat i stil med en park. Men det innehåller också mer vilda delar som är ännu mer värdefulla för djurlivet. Stort arbete har under åren lagts lagts ner på att bevara Råstasjöns natur, vattenoch djur- och fågelliv.

Områdets höga naturvärden finns bland annat i form av hotade och sällsynta fåglar. Även växtligheten är till stora delar unik. På flera platser i Råstaskogspartiet finns den mycket sällsynta vita blåsippan. Dessutom finns här andra värden för människan, i form av rekreation och hälsa för 10 000-tals Solnabor och andra, som måste bevaras.

I argumentationen från kommunföreträdare har förts fram att åtaganden gjorts, kontrakt undertecknats, som omöjliggör ett stoppande av byggplanerna. Men att kommunförträdare förpliktigat sig att till Arenabolaget och dess koncern av fem bolag säkra optimal förtjänst, istället för att skydda av Råstasjöns natur – det saknar förankring hos kommunens befolkning.

Bra folkhälsa i kombination med höga naturvärden är mer värt än alla pengar i världen. Vi i Nätverket Rädda Råstasjön är därför säkra på att vi företräder en majoritet av kommuninnevånarna när vi kräver ett totalstopp för kommunens planer och säger nej till byggnation. Råstasjön med hela dess omgivningar intakta måste istället blir ett naturreservat.

Lagstiftningen – strandskyddet med mera – bör upprätthållas, detaljplanen vill bryta igenom den strandskyddslinje som finns. Men vårt lands miljölagstiftning förbjuder förstörande av unik natur. Det finns unik natur både innanför och bortom strandskyddet i Råsta Park. Hela området är sammanhängande och måste skyddas, inte bara den del som ligger innanför strandskyddsområdet som endast är 100 meter från sjön.

Det finns hotade och/eller sällsynta arter i Råstasjöområdet, som mindre hackspett, brunand och silltrut vilka hör till de rödlistade. Det är inte lagligt att förstöra deras habitat. Vattenrall finns lätt synlig i Råstasjön vilket är mycket ovanligt. Besökare kommer från hela Mellansverige för att se den.

 

Fågel- och övrigt djurliv: Råstasjön – ett Hornborgasjön i miniatyr

Råstasjön är något så ovanligt som en slättsjö i ett stadsnära område. Som fågellokal är den troligen riksunik för att vara så nära tättbebyggt område. Här finns minst 162 fågelarter runt sjön, varav några rariteter. Cirka 60 fågelarter häckar. Vad gäller näktergalar fanns 15 sjungande hannar som mest, sedan harantaletminskat; förra året var det 7 stycken som sjöng. Svarthätta och trädgårdssångare är ganska talrika på norra sidan.

 

Vid Råstasjön finns även ärtsångare, grönsångare, lövsångare och svartvit flugsnappare. Rödhake, gärdsmyg och bofink kan ofta ses. Vattenrallen är tillbaka för sjunde året i rad; i år är de 2 stycken, förra året var de 3. Hägrarna övervintrar, cirka 60, ibland uppåt 70-75. I Råstasjön finns även en av länets största skrattmåskolonier med cirka 500 par, rörhöns, brunand, gräsand och knölsvan. Större hackspett och mindre hackspett finns också vid sjön, liksom spillkråka och gröngöling. Nötkråka hörs och syns ibland.

Här finns fladdermöss, kattuggla och tornseglare. Rådjur också ses,det är 8 individer i år. Förra året var Råstasjön den fågellokal där man rapporterade flest arter för en matningslokal i hela Stockholmsområdet. En enormt ökande aktivitet i besöken har skett. Vattenrallarna kommer folk från hela Mellansverige för att se.

Vad gäller blommor finns gulsippa på vissa ställen och vita blåsippor finns i mängder på norra sidan; ett år fanns det 159 bestånd. Denna vinter 2013 påträffades också vid Råstasjön spår som av länsstyrelsen bedöms vara lodjursspår.

 

Skogen och vattnet – en helhet

Det handlar om två ekologiska områdensom hänger ihop och förutsätter varandra: skogen och vattnet. Råstasjön är en slättsjö i miniatyr, som har mängder med intressanta vattenväxter, fisk, och alger. Det är ett intrikat och komplext ekosystem; som slättsjö mitt inne i en stad är Råstasjön ganska unik.

 

Det finns utrotningshotade arter vid sjön - mindre hackspett och brunand är rödlistade. Den rödlistade silltruten finns också i närheten; silltrut är beroende av sjön eftersom de får föda där. 80 procent av fågellivet anses av bedömare kunnaförsvinnaom man tar bort skogen. 90 procent av småfågelbeståndet finns i sumpskogen eftersom resten är park. Endast stenknäcken är unik för södra sidan; för övrigt häckar de andra fågelarterna på norra sidan. Det är viktigt se helheten; skogen och sjön utgör tillsammans biotopen djuren och växterna lever i. Tar man bort ena hörnstenen drabbas helheten.

 

Att bygga – även en bit bort från strandskyddet utgör ett hot. Det kommer att bli kringbyggnader, ytterligare vägar kanske både för kollektivtrafik och annan trafik som gör att resten av naturen hotas. Krav på sjöutsikt kan uppstå med krav på fällande av träd. Det finns nu exempel på att Solna kommun - i jakten påuppställningsplatser för bussar som man tydligen inte tänkt på behovet av innan Arenan byggdes - utan lagligt tillstånd försökt bygga en vändplats för bussar. Och detta bara några meter från strandkanten vid sjöns västra sida. Turligt nog uppmärksammades detta och det olagliga bygget stoppades.

 

Trafik, buller, bostäder, skolor: konsekvenserna av byggnation

Delar av Solna karaktäriseras idag av att vara genomfartsområde för trafik. Grönområdena, varav många har stark historisk anknytning till Sveriges historia, är svårt trängda på många håll.Arenan och Arenastaden har tyvärr redan allvarligt skadat ett av dessa, nämligen Råstasjöområdet.

Bygget av Friends Arena med plats för 50 000 besökare och dess väldiga affärscentrum och övriga höghus har redan skadat sydöstra delen av Råstasjön oåterkalleligt. Arenan och Arenastaden är felplacerade från början. De borde inte placerats intill en regionalt viktig fågelsjö som Råstasjön.

De norra och östra delarna av sjöns kringområde är fortfarande någorlunda intakta. Men en tidigare ganska ostörd vy domineras nu i de flesta vinklar av en jättelik låda – Arenan – som förvränger alla perspektiv i området.

Nu vill man gå vidare och peppra detta unika naturområde med 60 flervåningshus innehållande 1 800 lägenheter. Husen föreslås vara på 4-6 våningar samt en del ännu högre. En del av husen vill man lägga precis vid sjökanten, andra rakt i Råsta Park.

Ytterligare en ren miljöförstöring blir följden. Ovanpå den som redan skett.

Med 1 800 lägenheter runtsjön, som förslaget visar, skulle det bli cirka 6 300 nya invånare, och därtill ett antal lägenhetsinnehavare med bilar och husdjur. Lägger men därtill cirka 500 invånare i punkthusen är man uppe i cirka 6 800 nya invånare runt sjön. Det innebär en mycket, mycket stor ökning av slitaget runt sjön. Så mycket att även MKB:n nämner upplysningsskyltar och omgärdande av vissa områden för att undvika miljöskador. 

 

I planbeskrivningen föreslås tre förskolor men ingen ny skola. De boende blir då tvungna att skjutsa till någon av de andra skolorna i Solna, vilket innebär ökad trafik och fler som blir tvingade till bilinnehav.

Trafiksituationen är redan i dag i ett kaostillstånd i området. Än värre blir det när  Mall of Scandinavia, kontorshusen och hotellet är klara.

Mot norra och östra sidan av sjön skulle boende vid byggnation där drabbas av trafikbuller, Råsta Strandväg och Evenemangsgatan passerar mot arenan här.

I denna kil av Solna kommun har kommunen tänkt sig ytterligare trafikbelastning av sammanlagt nära 2 000 lägenheter vid arenan och runt sjön! Dessa lägenheter blir sannolikt bostadsrätter, och dyra sådana, som kommer att ägas av rika familjer. Det pekar mot ett stort antal tillkommande bilar i denna del av Solna.

Det har ofta talats om att skapa ett naturområde för bättre spridningssamband för växter och djur mellan naturområdena Råstasjön, Järva- och Lötområdena. Inte minst skedde det i samband med utvidgningen av SJ Hagalunds område och fällandet av en stor del av Råstaskogen på 1980-talet. Vi anser inte att en ny bro över järnvägen  mot Kolonnvägen och samband med E 18 kan lösa frågan om Sjövägen och degröna kilstråken. Kilarna vid Lötsjön respektive Råsta Caféär inte likvärdiga och kräver skilda åtgärder. För att genomföra något sådant måste detaljplanen avisas, vilket vi gör. Då kan ett förbättrande av de gröna kilområdena lättare förverkligas.

Det går inte att bygga mer kring Råstasjön. Vare sig ”i kanten” av skogsområdet vid sjön eller på andra platser. Området är för litet.

MKB:n pekar på att “husens privata zon"tränger ner mot strandlinjen och minskar den fysiska miljön.” En självklar sanning, särskilt gäller det den östra sidan av sjön, där det ska finnas huskroppar som är 8 våningar höga. Med garage och teknisk påbyggnad skulle dessa hus närma sig 30 meters höjd. Omgivande hus avses vara några våningar lägre. Att den visuella zonen radikalt skulle minska runt sjön ser vi mycket negativt på. Det kan vara svårt att värdera visuella zoner men alla solnabor som har sjön som rekreationsområde kan idag känna den stora skillnaden mellanhur upplevelsen var att gå runt sjön tidigare jämfört med byggandetav Arenan som nu skettbebyggelse när man går från sydöstra hörnet mot det nordvästra.

I detaljplanen talas om att bebygga ”redan ianspråktagen mark” och sådan finns också inritad på kartorna i förslaget. Men samtliga de aktuella områden som inringats som sådan mark utgör i själva verket viktiga spridningskorridorer för växter och djur. Sådana korridorer är nödvändiga för att upprätthålla artrikedomen i övriga delar av naturområdet. Naturvärdena går helt förlorade om några fler hus alls byggs här.

Skälen som anförs för att upphäva strandskyddet är därför inte giltiga. Med hänvisning till 7 kap. 18 c § miljöbalken, uppges i planbeskrivningen som särskilda skäl att upphäva strandskyddet:

A. att aktuella platser är belägna på redan ianspråktagen mark.

och/eller 

B. att aktuella områden behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området.

 

Till strandskyddad mark som i planbeskrivningen och Miljökonsekvensbeskrivningen anses kunna bebyggas med stöd av (A) återfinns område för bangolf. Detta nuvarande ianspråktagande strider dock inte mot strandskyddets syften, och kan därför inte motivera ett byggande på motsvarande område, vilket definitivt skulle strida mot strandskyddets syften. Med stöd av (A) anses vidare att områden inom strandskyddszonen som nu ianspråktagits som byggområde för Arenabygget eller Råsta strandväg kan bebyggas. Detta nuvarande ianspråktagande borde dock rimligen inte vara tillåtet, och borde heller inte kunna användas som argument för vidare åsidosättande av strandskyddet. Att hänvisa till (B) är inte tillämpligt, eftersom bostadsbyggande visserligen motsvarar ett angeläget allmänt intresse, men det kan, och bör, definitivt ske utanför området.

Det handlar vid byggandet inte alls om att göra djurlivet lättillgängligare. 60-husbygget skulle enligt sakkunniga bedömare nämligen utplåna 80 procent av fågellivet vid Råstasjön. Mycket lite av fågel- och övrigt djurliv skulle bli kvar att se överhuvudtaget.

 

Av förslagets arkitekter fick vi Solnabor på det så kallade samrådsmötet 22 januari höra att det skulle finnas små bitar av våtmarkerna runt sjön kvar när husen byggts. Dessa skulle man inhägna. Och så skulle folk få titta på dessa inhägnade rester för att ana hur där engång sett ut.

Detta framstår både som ett hån och samtidigt som helt oseriöst och ekologiskt okunnigt. Vid byggandet av bostadsområdet och dess infrastruktur skulle i själva verket våtmarkerna omedelbart torkas ut och försvinna eftersom dess vattentillgångar skulle elimineras.

 

 

Naturförbättrande åtgärder: återplantering, skyltning, spång

Att hela Råstasjöområdet görs till naturreservat är nödvändigt. Men hur kan den nuvarande miljön runt Råstasjön ytterligare förbättras? Den norra delen av sjön där Råsta Café finns är en avgörande spridningskorridor. Djur använder denna del som en vandringsled mellan Råstasjön över vägen förbi Råstastallet vidare upp mot Ursvik under tunneln vidare mot Järvafältet och upp mot Sollentuna/Järfälla. Även mot Haga Norra upp mot Hagaparken och Brunnsviken. Det handlar också om att här finns vattentäkter,vattendragmed mera – de utgör också delar i denna grön kil.

De flesta av sjöns fågelarter finns på denna sida i sumpskogen: näktergal, mindre hackspett, spillkråka, gråsiskor, duvhök, fasaner med flera. Däggdjur som räv, lokatt, rovfåglar som är beroende av det småvilt som finns där; grodor, paddor, småfågel, hare, sorkar, möss, råttor med mera. Alla larver och insekter som småfåglarna lever av på sommaren finns i sumpskogen. Även fladdermössen som syns där på sommarkvällar, fjärilar,trollsländormed mera. Denna mångfald följer ett kretslopp, utan sumpskogen där dör allt.

 

Även Sundbybergs stad påpekar i sitt remissvar att detaljplanen i Solna riskerar att förändra hela områdets situation till det sämre i många fall. Man påpekar att det är viktigt att den gröna kopplingen mellan Igelbäckens naturreservat i Sundbyberg (och Järvafältet i övrigt) med Råstasjön i Solna, som man skriver, inte blir alltför otydlig i framtiden”. Se Sundbybergs stad

Dnr Ks 0587-2012

 

Tennishallen i området används i hög utsträckning och ett högt socialt/idrottsligt värde försvinner om tennishallen försvinner. Vad gäller RåstaCafé/Folkets Hus skulle kommunens tidigare caféverksamhet kunna återupptas, till exempel i form av ett miljöcafé, kanske med medverkan från miljöorganisationer så som skett på Säby gård på norra Järvafältet. Här skulle även en permanent utställning med information om naturvärdena kunna finnas, ett slags entré till ett framtida reservat.

En ny gårdsgata skulle innebära mycket negativa effekter i form av buller, föroreningar med mera. Idag kan människor och djur röra sig där; tillgängligheten för allmänheten skulle beskäras.

Avklimatskäl måste all bebyggelse i framtiden i Solna, särskilt där kollektivtrafiksutbyggnad föreslås, ske med kollektivtrafiken, inte biltrafik, som naturligt kommunikationsmedel.

Den gröna kilen från Järvafältet via Råstasjön och bort mot Nationalstadsparken måste därför istället bibehållas och återupprättas där den skadats. Att bygga på Sundbybergssidan av Sjövägen är katastrofalt och skulle hindra de rester som finns kvar av den gröna kilen mellan Ursvik och Råstasjön att fungera. En återplantering avparkeringsplatsen och UNO-X-mackområdet på norra sidan sjön bör därför ske.

 

Sådana här åtgärder kan göras på fler ställen. En ridå av blandskog med asp och annat som liknar den befintligakunde också planteras mellan Råstasjöns sydöstra del och Arenan. Detta kunde ersätta den beskogning som man nu redan tagit bort eller gjort åverkan på här, möjligen utan tillstånd.

Arenan och höghusen ligger nära och förstör redan nu mycket av naturupplevelsen.Ytterligare bebyggelsekommer att ha en dålig effekt rent fysiskt också vartefter avrinning från bilar och byggnader tilltar. Än värre skulle det bli med vattnet om ett helt bostadsområde med 60 hus byggdes. Detta erkänns också i Solna kommuns MKB, miljökonsekvensbeskrivningen.

Minigolfbanan  som planförslaget vill ta bort bör istället planteras med träd - eller drivas vidare. Det finns redan en  stor bollplan att träna på.

Visst kan det behövas bostäder i Stockholms län, samtidigt som politiken som gör det svårare för människor att bo kvar i övriga delar av landet och utanför städerna kan ifrågasättas.När det gäller att ta ny mark i anspråk så är det emellertid helt orimligt att i en av Sveriges till ytan minsta kommuner, Solna, ge sig på ett av de få sammanhängande grönområden som finns kvar och bygga just där. Vi talar om Råsta Park där det alltid påpekats att man inte fick plocka blåsippor för de är ju fridlysta. Nu vill man i den framlagda detaljplanen bebygga och asfaltera området och helt eliminera dessa fridlysta växters miljö.

Självklart vill vi inte bara bevara utan även utveckla naturområdet. Genom att sätta upp informationstavlor där man talar om vilka växter, fåglar och andra djur som finns i området och vilken betydelse skogen har för den biologiska mångfalden så kan man få en större förståelse och skapa ett större intresse för Råstasjön som naturområde. Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna kan samarbeta med kommunen och ha fler guidningar i området för allmänheten i framtiden. Kanske man kan tänka sig någon enstaka spång in i skogen för att öka tillgängligheten.

 

Avslutning: naturområdet runt sjön får inte röras

Minst 30 000 människor nyttjar Råstasjön och området runtomkring som en fritids- och andningspunkt, en grön lunga. Motionsklubbar ochmångaandra friluftsföreningar nyttjar naturområdet runt sjön.

Sjön och dess omgivningar är ett mycket populärt resmål för fågelskådare från hela landet. Rådjur och räv siktas regelbundet runt sjön, och denna vinter 2013 påträffades också spår runt sjön som av länsstyrelsen bedöms som lodjursspår.

Råstasjöns naturvärden är också intimt sammankopplade med dess rekreationsvärden. Tiotusentals människor utnyttjar regelbundet sjön och dess omgivningar som en grön lunga, för promenader, jogging, fågelskådning, picknickar, för skridsko- och skidåkning vintertid, för naturkontakt och ro i alla möjliga former. På denna lilla yta ges så mycket naturupplevelser och rekreation - till så många. De rekreations- och naturvärden som området ger till alla dess besökare, i förhållande till områdets storlek, är sannolikt oöverträffat i Sverige.

 

Vi vill att Råstasjöområdet ska fortsätta utnyttjas av de över 30 000 som idag har sitt andningshål här, och gärna ännu fler. Men då kan man inte fälla ett enda träd till i det. Eller bygga hus ens i närheten. Det är inget stort område och det är redan kringskuret av vägar och byggen. Bostadshus eller andra byggen i området skulle bli dödsstöten.

Det rimligaste är faktiskt att hela det kvarvarande naturområdet runt sjön inte rörs och blir naturreservat.

Därför kräver vi i denna vår synpunkt på detaljplanen avslutningsvis att:

* Solna kommuns planförslag avvisas i sin helhet

* Ingen ny bebyggelse sker utmed Råstasjöns norra och östra sida

* Hela skogsområdet bevaras intakt

* Strandskyddet upprätthålls

* Råstasjön med omgivningar görs till naturreservat

* Natur- och rekreationsvärden prioriteras

* Rödlistade arter bevaras

* Bostadsbebyggelse sker på annan plats

* Barns och ungas rätt till naturområden i deras närmiljö värnas

 

 

 

 

Solna, 25/2 2013

 

Nätverket Rädda Råstasjön

enligt uppdrag,

Henrik Persson

Sommarvägen 2

169 31 Solna

 

 

Bilaga: över 5 820 namnunderskrifter

 

 

 

Faktabakgrunder:

 

- Diarium med kontrakt med mera, klicka på pdf-symbolen längst ned:

http://www.solna.se/sv/om-solna/politik-demokrati/arenden-beslut/sok-i-diariet/?type=document&LEXid=FCFE-B166-00BC-DD93-614E-A105

 

-  Mitt i Solna 5/2 2013, sid 10: Intervju med kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk i Mitt i Solna digitalt:
http://epaper.mitti.se/edoris?tem=epaper_miso

- Rädda Råstasjöns namninsamling:
http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=7312#at_pco=cfd-1.0

 

- Solna kommuns beskrivning:

http://www.solna.se/stadsbyggnad-trafik/stadsplanering/pagaende-detaljplaner/del-av-arenastaden

 

- Planen här är illustrativ:
http://www.solna.se/Global/Stadsbyggnad%20och%20trafik/Projekt/Arenastaden/Del%20av%20Arenastaden_Illustrationsplan.pdf

 


 Bilaga:

 

 5823 namnunderskrifter



 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Rädda Råstasjön - 22 maj 2014 18:32

     Från vår senaste demonstration i mars 2014, i Solna Centrum. Videofilm: Tomsolna         Till: Stadsbyggnadsförvaltningen Solna stad Ärendebeteckning SBN/2011:1425       Remissvar från Nätverket Rädda Råstasjön på nya detaljplanen ...

Av Rädda Råstasjön - 22 maj 2014 18:02

  ALLIANSEN DREV IGENOM EN NY BYGGPLAN  SOM SKADAR RÅSTASJÖN    Film från debattmöte i Solna Stadshus om Råstasjön i april. VIdeofilmad av: Ola Persson     Bernard Huber i Miljöpartiet rapporterade under kvällen 21 maj att Alliansen på ett m...

Av Rädda Råstasjön - 22 maj 2014 17:46

Pressmeddelande:   NÄTVERKET RÄDDA RÅSTASJÖN ÅTALSANMÄLER SOLNA KOMMUN FÖR BROTT MOT STRANDSKYDDET   Nätverket Rädda Råstasjön anmäler ytterligare misstänkta brott mot strandskyddet vid Råstasjön i So...

Av Rädda Råstasjön - 30 juni 2013 13:08

Till dig som skrivit på vår namninsamling, och alla övriga: Nätverket Rädda Råstasjön kräver -   GÖR HELA OMRÅDET TILL ETT UNIKT     NATURRESERVAT!     Nätverket Rädda Råstasjön kräver att hela området runt Råstasjön i Soln...

Av Rädda Råstasjön - 13 juni 2013 18:02

Nätverket Rädda Råstasjön kräver att hela området runt Råstasjön i Solna görs till ett naturreservat. Bevarad biologisk mångfald är omöjlig att kombinera även med en begränsad  bebyggelse, konstaterar nätverket i sitt nya förslag. ...

Presentation


Nätverket Rädda Råstasjön är en folkrörelse som samlar privatpersoner och föreningar som vill stoppa planerna på fortsatt bebyggelse utmed Råstasjöns norra och östra sida.

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
April 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Remissvar


Ovido - Quiz & Flashcards